Doğurganlık Dönemi Takibi

Doğurganlık Dönemi Takibi

Takvim yöntemi olarak da bilinir. Bir adet döngüsünde bir yumurta nadiren iki veya daha fazla yumurta oluşur. Ovulasyon olduktan sonra yumurta bir gün içinde sperm ile buluşması gerekir. Spermlerin ömrü rahim içinde ve tüplerde genellikle 3 gündür. Nadiren 5-6 gün yaşayan spermlerde olabilir. Ovulasyondan yani yumurta çatlamasından birkaç gün önce ya da çatlama olduktan sonraki 24 saat içinde ilişki olursa gebelik ihtimali olur. Bunu dışındaki günlerde gebelik olmaz.

Adet döngüsü foliküler ve luteal faz olmak üzere ikiye ayrılır. Luteal faz ovulasyondan sonraki periyod olup her kadında 14 gündür. Foliküler faz ise kanama başlangıcından ovulasyona kadar olan süre olup her kadında farklılık gösteren dönemdir. 

Riskli dönem hesaplanması beklenen adet tarihinden 14 gün önceye gelinerek bulunur. Bu günden 3-6 gün öncesi ve bir gün sonrası gebe kalma ihtimalinin olduğu günlerdir.

Bu yöntemdeki en önemli risk kadınlarda adet döneminin her ay aynı sürede olmaması. Gebe kalma oranı % 10 civarında. Adet döngüsü düzensiz olanlarda riski yüksek bir yöntem.

Etiketler: